PER 1 JULI 2017 ZIJN

ROETFILTERS VERPLICHT

Strengere controle op werking van het roetfilter tijdens de APK keuring

Roetfilter verplicht per 1 juli 2017

NIEUWE WETGEVING

Strengere regels roetfilter bij APK per 1 juli 2023

Een slecht werkend roetfilter of het ontbreken van een roetfilter in dieselauto’s is strafbaar. Sinds de invoering van de deeltjesteller tijdens de APK keuring is het verplicht te controleren of het roetfilter aanwezig is en goed functioneert.

Waarom is het roetfilter verplicht?

Dieselauto’s zonder roetfilter zijn zeer schadelijk voor het milieu. Het verwijderen van een defect roetfilter is niet toegestaan. Om te zorgen dat het voertuig aan de wetgeving voldoet, is het noodzakelijk om het roetfilter te laten reinigen of een nieuw roetfilter te laten plaatsen. 

Een roetfilter demonteren voor het reinigen
Roetfilter reinigen is voordeliger dan vervangen
Roetfilter verwijderen is verboden

OPLOSSING:

ROETFILTER REINIGEN

Bij een slecht werkend of ontbrekend roetfilter zijn er twee oplossingen: een nieuw roetfilter aanschaffen of het verwijderde roetfilter laten reinigen. Meestal is reiniging de meest geschikte optie.

Het reinigen van een roetfilter is tot wel 80% goedkoper dan het aanschaffen van een nieuw roetfilter. Alleen bij ernstige schade kunt u het roetfilter beter vervangen.

Uw roetfilter gereinigd voor € 295,- excl. BTW

Bedrijven in de automotive sector komen in aanmerking voor een korting

Al 10 jaar ervaring in het reinigen van roetfilters

Onze werkwijze

 • U verstuurt het roetfilter naar Topcats of brengt het filter bij ons langs

 • Na ontvangst registreren en controleren we het roetfilter

 • Vervolgens demonteren we het roetfilter

 • Door middel van twee luchtblazers wordt het roetfilter professioneel gereinigd

 • Na de grondige reiniging zetten we het filter weer in elkaar

 • We geven het roetfilter aan u terug of versturen het roetfilter inclusief rapportage

Waarom roetfilter reinigen?

 • Uw roetfilter gereinigd, klaar terwijl u wacht

 • Machinaal gereinigd, geen vloeistoffen

 • Goedwerkend roetfilter verplicht per juli 2017

 • Voor ieder merk of type voertuig mogelijk

 • Reiniging is tot wel 80% goedkoper dan een nieuw roetfilter

Personenauto’s, bestelwagens en bussen. Andere toepassingen zoals touringcar, heftruck, hijskraan, graafmachine, bulldozer, boot, speedboot of jacht ook mogelijk.

ROETFILTER REINIGING: HOE EN WANNEER?

TOPCATS IS AL RUIM 10 JAAR DE SPECIALIST
OP HET GEBIED VAN ROETFILTER REINIGING

Het roetfilter gaat niet de gehele levensduur van een voertuig mee. Het roet wordt afgevangen in het roetfilter en na iedere regeneratie omgezet in as. De as deeltjes blijven in het roetfilter achter en kunnen alleen in tegengestelde richting van de uitlaatgassen verwijderd worden. De reiniging van Topcats zorgt ervoor dat as, roet en overige bestanddelen professioneel verwijderd worden uit het roetfilter.

Tijdens het rijden wordt roet opgevangen in het roetfilter. Als het filter verzadigd is, wordt de temperatuur van het uitlaatgas tijdelijk aanzienlijk verhoogd waardoor het roet verbrandt. Er blijft as achter, dat na ongeveer 150.000 kilometers verwijderd dient te worden om stilstand of een defect te voorkomen. Bij machines zoals heftrucks is het na 2.000 gebruiksuren nodig om het roetfilter te reinigen of te vervangen.

Een slecht werkend of verstopt roetfilter herkent u aan een hoog brandstofgebruik, stank tijdens het rijden, overmatig roet of rook. Ook een stijgend oliepeil of blazend geluid in de auto kan op een slecht werkend roetfilter duiden.

Nadat u het roetfilter gedemonteerd heeft en naar ons toe heeft gestuurd, wordt het roetfilter geregistreerd. We controleren de staat van het roetfilter, waarna het reinigingstraject volgt. Het roetfilter wordt in de reinigingsmachine geplaatst. Daarna blazen twee luchtblazers het filter vanaf beide kanten schoon.

OPZOEK NAAR EEN NIEUWE ROETFILTER?

Topcats bied het grootst assortiment aan direct-fit roetfilter in Nederland!